Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Gröna Lunds Lyckobarometer - Familj och hälsa viktigt för lycka

Gröna Lund lanserar idag en Lyckobarometer där man tillsammans med undersöknings-företaget Novus har undersökt lycka hos svenska folket. Resultatet visar bland annat att pensionärerna är lyckligast i landet, att hälsa är viktigast för lycka och att svenskarna är som mest lyckliga tillsammans med nära och kära.

Hur lyckligt är svenska folket egentligen i sin vardag? Vad gör svensken lycklig och när? Det var frågor som Gröna Lund ville ha svar på, varpå man via undersökningsföretaget Novus ställde lyckorelaterade frågor till drygt 1000 svenskar över hela landet samt 1000 stockholmare.

– Vi är ett företag som i stort sett har lycka och skratt som affärsidé. Att få veta mer om människors lycka och varför de känner lycka är oerhört intressant för oss, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund.

Pensionärerna är lyckligast i hela landet
57 % av svenska folket anser sig vara lyckliga idag. Gifta är lyckligare än snittet (64 %) samt personer med hushållsinkomst över 600 000 kr/år (67 %). De som anser sig vara lyckligast är dock pensionärerna, där hela 68 % i åldersgruppen 65-79 år svarar att de är lyckliga.  

Hälsan är viktigast för lycka -  god ekonomi är viktigare för män och stockholmare
Studien visar att ”få vara frisk” (54 %) följt av ”att nära och kära är friska” (50 %) är det absolut viktigaste för svenskarna för att känna lycka i vardagen. Bara 17 % av svenska folket anser att god ekonomi gör oss lyckliga, men här är skiljer sig siffrorna för stockholmare och män. Tittar man på resultatet från undersökningen av stockholmare ser man att en högre del stockholmare anser att en god ekonomi gör dem lyckliga (21 % mot 17 % i hela riket) och störst är den hos manliga stockholmare där hela 28 % anser att god ekonomi gör dem lyckliga.

Svenska folket är lyckligast tillsammans med nära och kära - kvinnor i Stockholm är mer lyckliga när de är själva än män
Svenska folket är som lyckligast ”tillsammans med nära och kära” (89 %) följt av ”på semester” (81 % ) och ”under privata resor” (77 %). En avvikelse mellan könen, som dock endast visar sig i undersökningen av stockholmarna, är att hela 57 % av kvinnorna i Stockholm anser att de är lyckliga ”när de är själva”, mot endast 48 % av männen i Stockholm.

Män minst lyckliga vid shopping - kvinnor minst lyckliga framför datorn
Män uppger att de känner minst lycka ”när jag shoppar” (32 % av männen uppger att de känner lite lycka eller ingen lycka alls). Kvinnorna känner minst lycka ”framför datorn” (26 % av kvinnorna uppger att de känner lite lycka eller ingen lycka alls).


GRÖNA LUNDS LYCKOBAROMETER
Två olika undersökningar utfördes mellan 16 januari 2014 och 22 januari 2014 och omfattades av 1001 webbintervjuer med män och kvinnor i åldrarna 18-79 år i hela riket, samt 1019 webbintervjuer med män och kvinnor i åldrarna 18-79 år i Stockholms Län. För mer information om Gröna Lunds Lyckobarometer, kontakta Annika Troselius, Informationsansvarig på telefon 0708-580050 eller e-mail annika.troselius@gronalund.com.

Novus är ett undersökningsföretag som startade 2006 med ambitionen att förena traditionell undersökningsmetodik med moderna medier och därmed leda företag från åsikt till insikt. Novus arbetar heltäckande inom opinion, marknad och strategi med metoder som anpassas efter frågeställning och målgrupp.



Ämnen

Regioner


Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. 2013 hade tivolit ca 1400 anställda under säsongen, över 1,5 miljoner besökare och omsatte ca 500 miljoner kronor, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

Kontakter

Annika Troselius

Annika Troselius

Informationschef Press och information 010-708 91 50

Relaterat innehåll