Gå direkt till innehåll
Ny skräcktur på Grönan 2011

Pressmeddelande -

Ny skräcktur på Grönan 2011

Nästa år kommer det två nya attraktioner på Gröna Lund. Den första, som presenteras idag, är ett helt nytt Blå Tåget. Den gamla attraktionen från 1932 har gjort sitt och kommer den 9 augusti att stängas för total ombyggnad. Lagom till säsongsöppning 2011 kommer ett helt nytt Blå Tåget att stå klart, redo att skrämma nya gäster på nya sätt.

Nya påkostade skrämseleffekter
Den 9 augusti påbörjas det stora arbetet med att riva hela Blå Tåget-huset för att bygga upp en ny läskig åktur med samma namn. Nya, påkostade skrämseleffekter kommer att specialbyggas av Gröna Lunds attraktionsteam.

– Gröna Lund kommer tillsammans med några av världens främsta leverantörer att utveckla de nya effekterna till Blå Tåget. Det ska verkligen bli jättespännande att få se den nya attraktionen växa fram, häftigare än någonsin, säger Peter Osbeck, Gröna Lunds attraktionschef.

Vagnarna byts ut från tvåsittsvagnar till fyrsittsvagnar. På så vis kan man ta emot nästan dubbelt så många besökare. Vagnarna kommer också att gå på räls som en berg- och dalbana, vilket ger större möjligheter i åkturen. De kommer exempelvis att kunna luta åt olika håll i olika läskiga situationer.

Den klassiska skräckandan återinförs
Trots att Blå Tåget blir en helt ny läskig åktur inuti, väljer man att återskapa det gamla klassiska utseendet som attraktionen haft på utsidan.

– Blå Tåget är en älskad klassiker som vi nu ger nytt liv. Det kommer att bli en helt ny åkupplevelse, men vi vill samtidigt bevara det gamla klassiska skräcktemat och designen från förr. Därför återskapar vi det stora valvet på utsidan och klassiska skräckinslag som skelett och spindlar kommer att finnas kvar. Men de kommer att skrämmas på nyare sätt denna gång, ler attraktionschef Peter Osbeck.

Grönans andra nya attraktion 2011
Ytterligare en ny attraktion kommer att invigas på Gröna Lund 2011 utöver Blå Tåget. Men vad det blir avslöjas inte förrän den 9 augusti.

– Det blir en helt ny attraktion. Det här är det mest spännande jag någonsin varit med om att bygga, säger Peter Osbeck.

För mer information kontakta Annika Troselius, informationsansvarig Gröna Lunds Tivoli på telefon 0708-58 00 50 eller e-mail annika.troselius@gronalund.com. För pressbilder besök Gröna Lunds Bildbank på http://bilder.gronalund.com och klicka på ”Pressbilder”.


Bilaga: Blå Tågets fakta och historia

Från 30-talets Skräckexpressen till 2000-talets Blå Tåget
1932 byggdes Gröna Lunds första attraktion av typen ”dark ride”. Då hette den Skräckexpressen. Efter en brand 1935 ödelades Skräckexpressen men återuppstod senare samma år under namnet Blå Tåget. 1967-81 ersattes den av Spökliften där de åkande satt i liftstolar istället för i vagnar, men återkom i sin befintliga form igen 1982. Och sedan dess har Blå Tåget varit ett utav tivolits trotjänare med ca 350.000 åk varje år. 2011 förändras attraktionen igen. De klassiska skräckinslagen kommer att finnas kvar, men nu i häftigare skepnad.

Fakta gamla Blå Tåget
Tillverkningsår: 1932, 1935, 1967 och 1982
Antal vagnar: 14 st
Sittplatser per vagn: 2
Kapacitet per timme: 500 pers
Storlek: 632 m²
Tillverkare: Gröna Lund/Zierer
Åldersgräns: Ingen åldersgräns men kan vara skrämmande för små barn

Fakta nya Blå Tåget
Tillverkningsår: 2011
Antal vagnar: 12 st
Sittplatser per vagn: 4
Kapacitet per timme: 900 pers
Storlek: 632 m²
Tillverkare: Gröna Lund/Gosetto, Italien
Åldersgräns: Ingen åldersgräns men kan vara skrämmande för små barn
Investering: ca 21 miljoner kronor

Ämnen

Kategorier

Regioner


Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks & Resorts Scandinavia AB tillsammans med ABBA WORLD, Aquaria Vattenmuseum, Kolmårdens Djurpark, Skara Sommarland och Vildmarkshotellet. Tivolit har 32 attraktioner och sju restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. Tivolit har ca 1400 anställda under en säsong, har ca 1,2 miljoner besökare per säsong och omsätter ca 400 miljoner kr, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

Kontakter

Annika Troselius

Annika Troselius

Presskontakt Informationschef Press och information 010-708 91 50

Relaterat innehåll