Gå direkt till innehåll
Gröna Lunds nyheter - Eclipse och nya matupplevelser

Pressmeddelande -

Gröna Lunds nyheter - Eclipse och nya matupplevelser

Den 27 april öppnar Gröna Lund inför sitt 130-årsjubileum och årets nyhet är Eclipse - världens högsta StarFlyer. Med sina 121 meter bjuder Eclipse på en hisnande åktur, för de som vågar. Dessutom satsar tivolit på nya matupplev-elser i form av en ny ponton med två restauranger samt en helrenovering av restaurang Kryddhyllan. Totalt investar Gröna Lund 75 miljoner kronor inför säsongen 2013.

Den 27 april öppnar Gröna Lund inför sitt 130-årsjubileum och årets nya attraktion är en present till nöjesparkens alla besökare. Eclipse är en attraktion av typen StarFlyer, dvs en slänggunga på hög höjd och är med sina 121 meter den högsta StarFlyern i världen. Eclipse invigs på premiärdagen den 27 april kl. 13.00. Passande nog invigs världens högsta StarFlyer av Gröna Lunds VD Magnus Widell och den enda svensken som färdats i rymden, Christer Fuglesang.

Eclipse är något så unikt som en familjeattraktion med en otroligt hög spänningsnivå, där längd-gränsen endast är 120 cm. Frågan är inte om gästerna klarar av att åka den, snarare om de vågar åka den. Eclipse har 12 gungor med dubbelsäten som hänger i 8 meter långa kedjor. Kör man attraktionen på maxfart kommer man upp i hela 70 kilometer i timmen när man svävar runt högt över Djurgården

– Vi ville göra något storslaget till vårt 130-årsjubileum och det gjorde vi. Det är nog inte alla som kommer att våga åka den, men de som gör det får en fantastisk utsikt över Stockholm och Djurgården. Som tur är har vi ju dubbelsäten, vilket gör att man får sällskap däruppe, säger Peter Osbeck, attraktionschef på Gröna Lund.

Arkitektur från förr blandas med Steampunk
Eclipses design är inspirerad av arkitekturen från slutet av 1800-talet där bland annat Eiffeltornet varit en inspirationskälla, men där färgschemat går i vitt och guld. För att knyta an till och hylla Gröna Lunds 130-åriga historia har man utformat Eclipses toppdekoration efter takkupolen på Ferdinand Bobergs industrihall från Allmänna konst- och industriutställningen 1897 som stod på Djurgården. Attraktionen är sedan tematiserad utifrån stilen Steampunk, en blandning av 1800-talsarkitektur och science fiction. Det för bland annat tankarna till Jules Verne och H.G. Wells, vilket kommer att märkas exempelvis inne i attraktionshuset.

Fakta om Eclipse
Investering:
50 miljoner kronor
Placering på Gröna Lund: Mitt emot Stora Scen (ersätter attraktionen Extreme)
Totalhöjd: 121 meter
Maxhastighet: 70 km/h
Åktid: ca 2 minuter
Längdgräns: 120 cm
Antal gungor: 12 st med två sittplatser i varje
Kapacitet per åktur: 24 personer
Kapacitet per timme: 600 personer
Vikt attraktion: 210 ton
Vikt fundament: 700 ton
Antal bultar: 80 000 st
Tillverkare: Funtime (Österrike)

Satsning på nya matupplevelser
Utöver attraktionsnyheten Eclipse, satsar även Gröna Lund på matupplevelserna i parken. I år kommer gästerna kunna njuta lite extra av Gröna Lunds unika vattenläge vid Saltsjön med utsikt över Kastellholmen. En helt ny ponton har lagt till nere vid vattnet framför Katapulten och Jetline. På den uppförs två nya restauranger, Holy Monkey (asiatiskt) och Pannkakshuset (belgiska våfflor och pannkakor). Dessutom har en av Gröna Lunds trotjänare, den klassiska à la carte-restaurangen Kryddhyllan, fått en ny meny och en förvandlad interiör som tar matgästerna med på ett äventyr i kryddhandelns spår.


För mer information kontakta Annika Troselius, Informationsansvarig på telefon 0708-580050 eller e-mail annika.troselius@gronalund.com. För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank www.bilder.gronalund.com och klicka på ”Pressbilder”. För pressfilm av Eclipse – besök www.gronalund.com/press.



Ämnen

Kategorier

Regioner


Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. 2012 hade tivolit ca 1400 anställda under säsongen, över 1,4 miljoner besökare och omsatte drygt 455 miljoner kr, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

 

Kontakter

Annika Troselius

Annika Troselius

Presskontakt Informationschef Press och information 010-708 91 50