Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Gröna Lund förlänger stängning med två dagar

Efter den tragiska olyckan i söndags håller Gröna Lund stängt för att vara tillgänglig för anhöriga och stötta medarbetare samt bistå myndigheternas utredningar. Under måndagen öppnar Gröna Lund dörrarna och blir en promenadpark för de som vill besöka parken i stillhet. Först på onsdag öppnar parken igen.

På måndag öppnar Gröna Lund dörrarna och blir en promenadpark dit alla som vill kan komma. Inga attraktioner, spel eller försäljningsställen kommer att vara i gång.

- Våra tankar är fortsatt med de drabbade och deras anhöriga. Innan vi öppnar Gröna Lund vill vi ge möjlighet att besöka parken för en stillsam stund. Vi vill också tacka för all omtanke som Gröna Lunds besökare har visat de drabbade, deras närstående och våra medarbetare, säger Jan Eriksson, vd på Gröna Lund.

Gröna Lund har hållit stängt sedan söndagens olycka. Utöver kontakt med anhöriga och medarbetare har Gröna Lund arbetat med egna utredningar och att bistå myndigheterna. Under tiden fram till öppning genomför Gröna Lund extra kontroller av attraktionerna. Därutöver genomför externa ackrediterade besiktningsingenjörer extra besiktningar av 17 attraktioner.

Gröna Lund öppnar sedan på onsdag den 5 juli, och håller därmed stängt två dagar längre än vad som tidigare kommunicerats.

- För oss är säkerheten för våra besökare och alla som jobbar hos oss det allra viktigaste. Ändå hände i söndags det som inte får hända. Nu genomför vi ytterligare säkerhetskontroller innan vi öppnar. Vi och våra besökare ska känna full trygghet i att vi gjort allt vi kan för att det ska vara säkert att besöka Gröna Lund, säger Jan Eriksson.

Kontakt:
Gabriella Ganditsky
Presskontakt
gabriella.granditsky@parksandresorts.com
010-708 71 15


Faktaruta promenadpark måndagen den 3 juli:
Promenadparken har öppet måndagen den 3 juli mellan 15.00-19.00. Alla är välkomna och det är fri entré. Inga attraktioner, spel eller försäljning kommer vara i gång. Samtalsstöd kommer finnas på plats. För anhöriga och drabbade finns också en krislinje som nås på telefon 010-708 98 90. Alla som var i parken när olyckan skedde erbjuds samtalsstöd.

Faktaruta om säkerhetskontroller:
Enligt Gröna Lunds rutiner genomgår samtliga attraktioner dagligen en kontroll före öppning för att säkerställa att de fungerar som de ska. De kontroller som varje attraktion genomgår styrs av manualer från tillverkaren. Varje attraktion har sitt sätt de ska kontrolleras på. De kontroller Gröna Lund gjort nu under veckan är mer omfattande, än de som görs dagligen. De dagliga kontrollerna är att likställa med en avancerad bilbesiktning.

Attraktionernas tåg genomgår först en visuell inspektion innan de tas in i verkstaden för en mer detaljerad inspektion. Då kontrolleras bland annat boggier, hjulfästen och hjullager. Dessutom genomförs också egna kontroller på halvårs-, månads- och, veckobasis. Inför säsongsöppning genomförs kontroller av externa ackrediterade besiktningsingenjörer.

Efter olyckan den 25 juni genomför externa ackrediterade besiktningsingenjörer extra besiktningar av 17 attraktioner. Det handlar exempelvis om attraktioner på hög höjd eller med hög fart. Det är det auktoriserade besiktningsföretaget Dekra som genomför besiktningarna.

Attraktioner som genomgår extra besiktning:

  1. Cirkuskarusellen
  2. Lyktan
  3. Nyckelpigan
  4. Flygande elefanterna
  5. Lilla Pariserhjulet
  6. Popexpressen
  7. Monster
  8. Insane
  9. Lustiga Huset
  10. Kättigflygaren
  11. Katapulten
  12. Vilda Musen
  13. Fritt Fall
  14. Eclipse
  15. Rockjet
  16. Ikaros
  17. Bläckfisken

Ämnen

Regioner


Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans och barnunderhållning. Tivolit sysselsätter ca 1500 säsongsanställda och är en av landets ledande besöksattraktioner.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt 010-708 91 04