Gå direkt till innehåll
Berg- och dalbana i trä byggs på Gröna Lund

Pressmeddelande -

Berg- och dalbana i trä byggs på Gröna Lund

Idag kan Gröna Lund avslöja att årets största attraktionsnyhet 2011 blir en helt ny och världsunik berg- och dalbana i trä med namnet Twister. Twister blir Gröna Lunds sjunde berg- och dalabana och kommer utan tvekan bli en av tivolits största och mest avancerade attraktioner man byggt.

Gröna Lunds avdelning för strategisk utveckling och företaget The Gravity Group har tagit fram en konceptberg- och dalbana i trä, som kommer att vara en extremt kompakt och nervkittlande upplevelse. Med Twister tar Gröna Lund tillbaka den klassiska upplevelsen av en träberg- och dalbana till Stockholm, något som inte funnits sedan 1965.

Som allt annat på Gröna Lund kommer även placeringen av Twister att vara en utmaning. Banan kommer att placeras på den plats där idag Lilla Fritt Fall och Tivolitrucken finns, längs med vattnet. Åkturen kommer att ta gästerna upp över det nya Blå Tåget-huset samt över och under både Kvasten och Jetline. Twister kommer att interagera med fler attraktioner än någon annan träbana i världen. Detta i kombination med de specialutvecklade vagnarna gör Twister till en fantastisk upplevelse i absolut världsklass.

Mycket airtime med specialdesignad konstruktion

En träberg- och dalbana är oftast bedömd och omtyckt efter dess s.k airtime-egenskaper. Airtime, eller nollgravitation, är känslan av viktlöshet som åkaren kan uppleva på krönet av en backe. I Twister upplever man airtime hela 9 gånger, något som är unikt för en bana av den här storleken och på den här ytan. Utöver detta så kommer Twister att kännetecknas av många och snabba svängar, tunnlar och korsningar - vilket kommer att ge åkaren spänning och variation.

Trots att attraktionen är väldigt kompakt så tillåter designen flera öppningar och portaler i konstruktionen vilket gör det lätt för gästerna att röra sig på området. Mycket tid och kraft har lagts ner på att banan skall bidra till Gröna Lunds speciella charm och inte ta onödig plats.

– Det är väldigt spännande att få vara med om att bygga en berg- och dalbana av trä på Gröna Lund och Twister är verkligen en bana i absolut världsklass. Våra gäster förtjänar en upplevelse utöver det vanliga och det lovar jag att de kommer att få med Twister, säger Gröna Lunds Attraktionschef Peter Osbeck.

Tematiseringen av området är inspirerat av tivolimiljö från sekelskiftet

Bygget av den nya träbanan inleds den 9 augusti i år och beräknas vara klart lagom till att tivolit öppnas i maj 2011. Inte nog med att man bygger en helt ny berg- och dalbana av trä på Gröna Lunds redan begränsade yta, man kommer också att ta tillfället i akt och tematisera hela området längs med vattnet. Inspirationen till temat är hämtat från tivolimiljö vid sekelskiftet och kommer att göra området till en upplevelse för alla. Alltifrån lampor, till husfasader, staket och blommor kommer att göra sitt för att även miljön ska bli en upplevelse.

– Gröna Lunds vision är att ge våra gäster en upplevelse i världsklass – varje gång. För varje ny investering vi gör har vi den visionen i åtanke. 2011 satsar vi över 60 miljoner kronor på den nya berg- och dalbanan, dess unika tematisering och fantastiska miljö. Dessutom lägger vi ner ytterligare 21 miljoner kronor på att bygga om Blå Tåget. Jag känner mig otroligt stolt över vad vi kommer att kunna ge våra gäster när vi öppnar 2011, säger Gröna Lunds VD Jan Roy.

För mer information eller animerad film av Twister kontakta Annika Troselius, informationsansvarig Gröna Lunds Tivoli på telefon 0708-58 00 50 eller e-mail annika.troselius@gronalund.com. För illustrationer på Twister besök Gröna Lunds Bildbank på http://bilder.gronalund.com och klicka på ”Pressbilder”.

Fakta om Twister
G-kraft:
3 G
Airtime:
9 gånger
Topphastighet:
61 km/h
Högsta punkt:
15,25 meter
Antal tåg:
2
Sittplatser per tåg:
12
Kapacitet per timme:
720 personer
Banans längd:
480 meter
Tillverkare:
The Gravity Group, Cincinnati, Ohio (USA)
Längdgräns:
Förmodligen 120 cm
Investering:
60 miljoner kronor
Övrigt:
Twister korsar sin egen bana 24 gånger, Jetline 8 gånger och Kvasten 3 gånger.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks & Resorts Scandinavia AB tillsammans med Kolmården, Vildmarkshotellet, Furuvik, Skara Sommarland, Aquaria Vattenmuseum och ABBA World. Tivolit har 32 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. Tivolit har ca 1400 anställda under en säsong, har ca 1,2 miljoner besökare per år och omsätter ca 400 miljoner kr, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

Kontakter

Annika Troselius

Annika Troselius

Presskontakt Informationschef Press och information 010-708 91 50

Relaterat innehåll