Gå direkt till innehåll
Gröna Lunds vy 2021 - med nya berg- och dalbanan Monster längst till vänster
Gröna Lunds vy 2021 - med nya berg- och dalbanan Monster längst till vänster

Pressmeddelande -

Äntligen grönt ljus för Grönan - öppnar den 2 juni

Idag meddelade regeringen att de kommer att lätta på restriktionerna för tivolinöjen den 1 juni. Efter 576 dagar av nedstängning blir det då äntligen dags för Gröna Lund att slå upp portarna. Den 2 juni öppnar tivolit med den nya mäktiga berg- och dalbanan Monster, sex nya matupplevelser, tre nya spel, en ny boardwalk och nya New York-inspirerade miljöer.

Regeringen meddelade idag att de kommer att införa lättnader i restriktionerna för tivolinöjen den 1 juni. Den 2 juni står därför Gröna Lund redo att äntligen upp portarna och det blir till en säsong som inte kommer likna någon annan. Den världsunika nya berg- och dalbanan Monster står redo, ett nytt New York-tematiserat område har vuxit fram med sex nya matupplevelser, tre nya spel och en utökad boardwalk med utsikt över Saltsjön.

– Vi vet att våra gäster har längtat efter att få gå på Gröna Lund. Därför känns det helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning. Att vi dessutom får göra det med en helt ny berg- och dalbana, nya häftiga New York-miljöer och en massa läckra matupplevelser gör mig oerhört stolt, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Under en sommardag ett vanligt år tar tivolit normalt emot drygt 15 000 gäster. Enligt de rådande föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten kommer max 3 100 gäster kunna vistas på tivolit samtidigt. Alla måste därför förboka sitt besök online till en specifik dag, där man också får en ankomsttid för att undvika trängsel i entréerna. I år finns inga åkband och åkkuponger. Istället finns endast en biljett till Gröna Lund som kallas för ”Ticket to Ride”. Och det är precis vad det är – en entrébiljett där alla åk också ingår. Under högsäsong samt helger kommer även alla dagar att delas upp på ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass, så att fler gäster kan besöka tivolit på samma säkra sätt.

För mer information kontakta Annika Troselius, Informationschef på telefon 0708-580050 eller e-mail annika.troselius@gronalund.com.För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank
 http://mediabank.parksandresorts.com/search?categoryidpath=gronalund:127


ÅRETS NYHETER PÅ GRÖNA LUND

Monster – King of Roller Coasters är en inverterad berg- och dalbana, specialdesignad för Gröna Lunds område. Den första backen kastar dig från 34 meters höjd rakt ner mot vattnet i 90 kilometer i timmen. Banan tar gästerna på en mäktig åktur över huvudena på övriga tivoligäster och nervkittlande nära attraktioner och byggnader.
Våra nya Jetpass ger gästerna möjlighet att tidsboka två åk bland tioutvalda attraktioner, där man istället får tillgång till en expresskö på attraktionen. Två Jetpass ingår i priset för alla som köper biljett till Gröna Lund.

Innanför Gröna Lunds Tyrolerentré hittar man den nya restaurangen Biergarten, en tvåvåningsbyggnad i sann Bayersk anda. I slutet av 1800-talet flyttade många tyskar till USA och byggde upp stora ölhallar i hamnen i New York. Maten i vår nya Biergarten kommer därför att vara inspirerad av både Bayern med schnitzel och korvar, men även ha influenser från amerikansk street food som steak sandwich, crab cakes och pulled chicken.

Det nya området har öppnats upp mot vattnet och vår fina boardwalk är förlängd med ytterligare ungefär 120 meter att strosa på. Där hittar man den nya serveringen Dansken som på sin uteservering vid vattnet serverar så väl klassiska som moderna tolkningar av smörrebröd. Strosar man vidare in på området kommer man till den nya New York-inspirerade stadsmiljön, där vi presenterar fyra matnyheter. Vad sägs om färsk italiensk pasta som tillverkas på plats i nya Pasta La Vista eller äkta italiensk gelato på Giovanni’s Gelateria. Bland tegelstensfasaderna hittar man också det nya rotisseriet Sam’s Deli där man kan njuta av nygrillad kyckling, kött eller vegetariskt serverat med sallad eller färskbakat bröd. Intill rotisseriet har Willy’s Wieners öppnat där det serveras en mängd olika korvar med smarriga tillbehör för likväl gourmet som gourmand.

I en klassisk stadsgränd ner mot vattnet hittar man vår nya Back Alley Challenge, ett hörn där vi samlat tre klassiska kraftmätningsspel för alla tävlingslystna. Här kan man utmana varandra i både styrka och uthållighet i tre nya spel. Släggan kom redan 2019 men har nu fått en tvilling så att två personer kan fatta varsin gigantisk slägga och testa sina krafter. Endast den starke får klockan att klämta i toppen av den 12 meter höga mätstickan. I HangTime utmanar du en vän eller kollega i vem som kan hänga kvar längst på pinnen. Genom att slå på Boxboll mäter du både styrka och teknik i varje slag. Ytterligare ett nytt spel återfinns vid området kring Stora Scen nämligen Returen, där man ska få en boll att genom sin studs (sin retur) stanna kvar i en hink. Lätt att förstå, men svårt att få till!

Urval av åtgärder som Gröna Lund vidtagit för att öppna på ett säkert sätt:

 • Den 2 juni öppnar Gröna Lund och hela verksamheten är anpassad efter Folkhälsomyndighetens regler och föreskrifter.
 • Vi öppnar endast för ett begränsat antal gäster per dag och alla biljetter måste förbokas online. Biljetterna släpps till försäljning under vecka 20.
 • Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter får Gröna Lund släppa in max 3 100 gäster samtidigt. Vi kommer att öppna på ett omsorgsfullt sätt och släpper till en början in färre gäster än tillåtet, så att vi ser att våra åtgärder och rutiner fungerar som de ska.
 • Under helger samt under högsäsong delar vi upp våra besökare på ett förmiddagspass (kl. 09.30-15) och ett eftermiddagspass (kl. 16-22). Genom att dela upp dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka oss, på samma säkra sätt.
 • Olika ankomsttider införs, för att minimera köbildning utanför entréer.
 • Digitala köer, Jetpass, införs till utvalda attraktioner.
 • Där det inte är möjligt att köa digitalt finns distansmarkeringar.
 • Avståndsmarkeringar och skyltning i parken uppmanar gästerna att hålla avstånd.
 • Trängselvärdar införs i parken som påminner våra gäster om att hålla avstånd.
 • Sittytor avgränsas och anpassas enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
 • Utökade städrutiner har införts i hela parken.
 • Utökade möjligheter för gästerna till handtvätt och/eller handsprit på toaletter samt centrala platser i parken införs.
 • Handsprit finns att tillgå vid attraktionernas in- eller utgångar.
 • Nya rutiner har tagits fram vid på- och avstigning i attraktionerna för att säkerställa distanshållning på plattformen och köområdet.
 • Endast personer i samma sällskap får åka bredvid varandra i attraktionerna.
 • Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att undvika trängsel i tivoliattraktioner anammas, exempelvis att sällskap har möjlighet att hålla ett avstånd på minst en meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap i åkattraktionen.
 • Specifika regler för inomhusattraktioner införs, så att distanshållning i attraktionen säkerställs.
 • Restauranger och matställen är anpassade efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
 • Matbeställning via Gröna Lunds app införs på flertalet matställen.
 • Konserter, barnföreställningar och danskvällar ställs in till dess att restriktionerna lättar.
 • Distanshållning och utökade hygienrutiner har införts i alla spel och lyckohjul.
 • Gröna Lund inför endast kontantfri betalning.
 • Medarbetare utbildas i hygienrutiner, social distansering, trivsel-, ordnings-, och säkerhetsregler.
 • Medarbetare ges möjlighet till att hålla avstånd till gäst. Medarbetare har möjlighet att bära munskydd, visir, handskar etc där det behövs.
 • Riskanalyser av gemensamma personalutrymmen genomförs och åtgärder vidtas. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 29 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. 2019 hade tivolit ca 1600 anställda under säsongen och över 1,6 miljoner besökare, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt 010-708 91 04